جزییات جام جهانی 2022 قطر
جام جهانی فیفا
یک سری مسابقات جهانی فوتبال است که در ردهٔ مردان و میان اعضای فدراسیون بینالمللی فوتبال(فیفا) برگزار میشود. این مسابقات از سال ۱۹۳۰ بهطور مرتب و هر ۴ سال یکبار برگزار میشود و تنها در سالهای ۱۹۴۲ و ۱۹۴۶ با توجه به جنگ جهانی دوم برگزار نشدهاست. رقابت ردهٔ زنان آن نیز جام جهانی فوتبال زنان است. قهرمان کنونی جهان، تیم ملی فوتبال فرانسه است که در سال ۲۰۱۸ قهرمان شد.
هماکنون، این دوره از مسابقات به پایان رسیدهاست. تیمها برای ورود به مرحلهٔ پایانی جام، در طی ۳ سال پیش از آغاز آن، تلاش کرده و در نهایت به همراه کشور (های) میزبان در این مسابقات حضور پیدا میکنند.
تاکنون ۲۱ دوره جام جهانی برگزار شدهاست و تنها ۸ کشور موفق به فتح این مسابقات شدهاند که برزیل با ۵ قهرمانی، پرافتخارترین تیم این رقابتها است. همچنین برزیل تنها تیمی است که در همهٔ ۲۱ دورهٔ رقابتها شرکت کرده و هرگز از گروه حذف نشدهاست.
آلمان و ایتالیا با چهار قهرمانی، دومین تیمهای پرافتخار هستند، آرژانتین، فرانسه و اروگوئه با ۲ قهرمانی و کشورهای انگلیس و اسپانیا دیگر کشورهایی هستند که تجربهٔ کسب عنوان قهرمانی را دارند.
جام جهانی، پربینندهترین رویداد ورزشی است، به گونهای که بازی فینال جام جهانی سال ۲۰۰۶ را که در کشور آلمان برگزار شد، ۷۱۵٫۱ میلیون نفر در سرتاسر جهان به صورت زنده تماشا کردند.
تاکنون ۱۷ کشور از قارههای اروپا (ایتالیا و فرانسه ۲بار _سوئیس، سوئد، انگلستان، اسپانیا، آلمان ،روسیه و آلمان غربی ۱بار) آسیا (کره جنوبی و ژاپن ۱بار مشترک) آمریکای جنوبی (برزیل ۲ بار اروگوئه، شیلی، آرژانتین ۱بار) آمریکای شمالی (مکزیک ۲بار و ایالات متحده آمریکا ۱ بار) و در قاره آفریقا (آفریقای جنوبی ۱ بار) میزبان این مسابقات بودهاند.
میزبان دوره بعدی جام جهانی در سال ۲۰۲۲ کشور قطر خواهد بود.
این دوره از جام جهانی که از ۲۱ نوامبر (۳۰ آبان) تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ م. (۲۷ آذر ۱۴۰۱ هجری شمسی) در کشور قطر برگزار خواهد شد، نخستین باری خواهد بود که کشوری عربی و مسلمان میزبانی این مسابقات را برعهده خواهد داشت.
در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۸ ایالات متحده آمریکا، مکزیک و کانادا به عنوان میزبانهای مشترک جام جهانی فوتبال ۲۰۲۶ برگزیده شدند. همچنین کانادا برای نخستینبار میزبانی جام جهانی را گرفتهاست.
جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ بیستودومین دورهٔ جام جهانی فوتبال است که از ۲۱ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ (۳۰ آبان تا ۲۷ آذر ۱۴۰۱) در قطر برگزار خواهد شد. جام جهانی فوتبال، مسابقات قهرمانی فوتبال مردان است که هر چهار سال یک بار توسط تیمهای ملی اتحادیههای عضو فیفا برگزار میشود. این اولین جام جهانی خواهد بود که کشوری از جهان عرب آن را میزبانی میکند،و همچنین پس از جام جهانی ۲۰۰۲، این دومین باری است که جام جهانی در آسیا برگزار میشود.
علاوه بر این، این تورنمنت آخرین دوره از مسابقات خواهد بود که ۳۲ تیم در آن شرکت میکنند و برای جام جهانی ۲۰۲۶ و پس از آن، حضور ۴۸ تیم برنامهریزی شدهاست. با توجه به گرمای شدید قطر در تابستان، این جام جهانی از اواخر نوامبر تا اواسط دسامبر برگزار میشود و اولین دوره از این رقابتها است که در ماه مه، ژوئن یا ژوئیه برگزار نمیشود.
گزینش میزبان
روند مناقصه برای میزبانی جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ و ۲۰۲۲ در ژانویهٔ ۲۰۰۹ آغاز شد و اتحادیههای ملی تا ۲ فوریه ۲۰۰۹ فرصت داشتند تا علاقهٔ خود به میزبانی را ثبت کنند. در ابتدا، یازده پیشنهاد برای جام جهانی فوتبال ۲۰۱۸ ارائه شد، اما مکزیک بعداً از روند رسیدگی انصراف داد،و پیشنهاد اندونزی توسط فیفا در فوریهٔ ۲۰۱۰ رد شد، زیرا فدراسیون فوتبال اندونزی نامهای مبنی بر ضمانت دولت اندونزی برای حمایت از مناقصه را ارائه نکرده بود.کشورها به تدریج از پیشنهادهای خود در سال ۲۰۱۸ صرف نظر کردند، بنابراین تضمین کردند که یک کشور عضو یوفا میزبان مسابقات ۲۰۱۸ خواهد بود و در نتیجه، کشورهای یوفا واجد شرایط شرکت در مناقصهٔ ۲۰۲۲ نیستند.
در پایان، پنج پیشنهاد برای جام جهانی ۲۰۲۲ ارائه شد: استرالیا، ژاپن، قطر، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا. کمیتهٔ اجرایی بیستودو عضوی فیفا در ۲ دسامبر ۲۰۱۰ در زوریخ برای رأیگیری در مورد میزبان هر دو تورنمنت تشکیل جلسه داد.
ورزشگاهها
پنج مکان پیشنهادی اول برای جام جهانی در ابتدای مارس ۲۰۲۱ رونمایی شدند. قطر در نظر دارد که ورزشگاهها جنبههای تاریخی و فرهنگی این کشور را منعکس کنند و طرحهای مد نظر با شرایط میراث فرهنگی، دسترسی راحت و مقاومت و پایداری مطابقت داشته باشد. ورزشگاهها مجهز به سیستمهای خنککننده خواهند بود که هدف آنها کاهش دمای داخل ورزشگاهها تا ۲۰ درجه سانتیگراد (۳۶ درجه فارنهایت) میباشد. از لحاظ بازاریابی این ورزشگاهها بهصورت بدون پسماند و در حمایت از محیط زیست ساخته و توصیف میشوند، طبقات بالایی چند ورزشگاهها نیز پس از پایان جام جهانی جدا شده و به کشورهای با زیرساخت ورزشی کمتر توسعه یافته و در حال توسعه اهدا میشوند. قطر از سیستم ارزیابی پایداری جهانی (GSAS) برای تمامی ورزشگاههای جام جهانی استفاده کرده و از این رو تمامی ورزشگاهها دارای گواهینامه رسمی این سازمان میباشند. تمام پنج پروژهٔ ورزشگاههایی که راهاندازی شدهاند توسط معمار آلمانی آلبرت اشپر جونیور و شرکایش طراحی شدند.ورزشگاه البیت تنها ورزشگاه سرپوشیده از هشت ورزشگاه تعیین شده برای جام جهانی خواهد بود.
طبق گزارشی که در ۹ دسامبر ۲۰۱۰ منتشر شد به نقل از سپ بلاتر رئیس وقت فیفا، اظهار داشت که کشورهای دیگر میتوانند میزبان برخی از مسابقات در طول جام جهانی باشند و به قطر کمک کنند. با این حال، هیچ کشور خاصی در این گزارش ذکر نشدهاست. بلاتر افزود که چنین تصمیمی باید ابتدا توسط قطر گرفته شود و سپس توسط کمیته اجرایی فیفا تأیید شود. شاهزاده علی بن حسین اردن به آسوشیتد پرس استرالیا گفت که برگزاری بازیها در بحرین، امارات متحده عربی و احتمالاً عربستان سعودی به مشارکت مردم و طرفداران فوتبال منطقه در طول مسابقات جام جهانی کمک خواهد کرد.
طبق گزارشی که در آوریل ۲۰۱۳ توسط مریل لینچ، مدیریت سرمایهگذاری بنک آو آمریکا منتشر شد، مسئولان قطری از فیفا درخواست کردهاند تا تعدادی از ورزشگاهها را به دلیل افزایش هزینهها از مکانهای رسمی برگزاری مسابقات جام جهانی حذف کند. بلومبرگ ال.پی. در ادامه ادعا میکند که قطر مایل است تعداد ورزشگاهها را از دوازده ورزشگاه که در ابتدا برنامهریزی شده بود به هشت یا نه ورزشگاه کاهش دهد.
اگرچه تا آوریل ۲۰۱۷، فیفا هنوز تعداد ورزشگاههایی که باید قطر ظرف ۵ سال آینده آماده کند را نهایی نکرده بود، کمیته عالی تحویل و میراث قطر اعلام کرد که انتظار میرود هشت ورزشگاه در دوحه و نزدیکی آن (به استثنای ورزشگاه الخور) وجود داشته باشد.
در ژانویه ۲۰۱۹، اینفانتینو گفت فیفا در حال بررسی امکان میزبانی مسابقات در کشورهای همسایه در طول برگزاری تورنمنت است تا تنشهای سیاسی را کاهش دهد.
ورزشگاه ۹۷۴ که پیش از این راس ابوعبود نام داشت، هفتمین محل برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ است که توسط کمیته عالی تحویل و میراث (SC) تکمیل و به بهرهبرداری رسید. نام آن از تعداد کانتینرهای حمل و نقل مورد استفاده در ساخت آن و کد شمارهگیری بینالمللی قطر گرفته شدهاست. این ورزشگاه در طول این تورنمنت میزبان هفت مسابقه خواهد بود.
قرعهکشی و زمانبندی
قرعهکشی جام جهانی در مرکز همایشهای دوحه قطر در تاریخ ۱ آوریل ۲۰۲۲ ساعت ۱۹ (یوتیسی ۳:۰۰+)، پیش از اتمام مرحلهٔ مقدماتی و تکمیل تیمهای راهیافته برگزار شد. دو برندهٔ پلیآف بین کنفدراسیونها و برنده مسیر A پلیآف اروپا در زمان قرعهکشی مشخص نبودند.
برای قرعهکشی، ۳۲ تیم بر اساس ردهبندی جهانی فیفا به تاریخ ۳۱ مارس ۲۰۲۲ در چهار گلدان هشت تیمه قرار گرفتند. گلدان ۱ شامل قطر میزبان (که به صورت خودکار در جایگاه ۱ گلدان ۱ قرار میگرفت) و هفت تیم برتر ردهبندی بود. گلدان های ۲ و ۳ نیز به ترتیب شامل شانزده تیم برتر بعدی بود (هر گلدان شامل هشت تیم). گلدان ۴ نیز شامل ۵ تیم با رتبههای پایینتر، همراه با دو جایگاه برندگان پلیآفهای بین کنفدراسیونی و یک جایگاه برنده مسیر A پلیآف یوفا بود. تیمهای یک کنفدراسیون نمیتوانند در یک گروه قرار گیرند مگر کنفدراسیون یوفا که در هر گروه حداقل یک و حداکثر دو تیم میتوانند قرار گیرند. این اصل برای تیمهای حاضر در پلیآف که جایگاه مشخصی در قرعهکشی ندارند نیز با توجه به محدودیتهای برندگان احتمالی هر پلیآف اعمال شد. روند قرعهکشی با گلدان ۱ آغاز شد و با گلدان ۴ به پایان رسید. تیمها قرعه کشی شدند و در اولین گروه موجود بر اساس حروف الفبا قرار گرفتند، همچنین موقعیت تیمها درون گروه (به منظور برنامه مسابقات) مشخص شد به جز تیمهای گلدان ۱ که به طور خودکار در جایگاه ۱ هر گروه قرار میگرفتند.
برنامهٔ مسابقات در ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۰ توسط فیفا تأیید شد.[۴۵] بازی افتتاحیه، با حضور تیم ملی فوتبال قطر، در ۲۱ نوامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۳:۰۰ به وقت محلی (UTC+3)، در ورزشگاه البیت برگزار خواهد شد. در مرحلهٔ گروهی، هر روز چهار مسابقه برگزار میشود که زمان شروع بازیها در دو دور اول ساعتهای ۱۳:۰۰، ۱۶:۰۰، ۱۹:۰۰ و ۲۲:۰۰ و برای دور آخر و مسابقات مرحلهٔ حذفی ساعتهای ۱۸:۰۰ و ۲۲:۰۰ خواهد بود. بازی ردهبندی در تاریخ ۱۷ دسامبر ۲۰۲۲ در ورزشگاه بینالمللی خلیفه و فینال در ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ در ورزشگاه ملی لوسیل هر دو ساعت ۱۸:۰۰ برگزار میشود.[۴۶]
برخلاف تورنمنتهای قبلی که محل برگزاری مسابقات و زمان شروع بازی برای هر بازی قبل از قرعهکشی تعیین میشد، در این دوره، تعیین محل و زمان بازیهای گروهی تنها پس از قرعهکشی مرحلهٔ گروهی انجام میشود. این احتمالاً به دلیل نزدیکی مکانهای برگزاری است که به برگزارکنندگان این امکان را میدهد تا تخصیص استادیوم را برای تماشاگران و زمان شروع بازی برای تماشاگران تلویزیونی را بهینه کنند.[۴۵] مسابقات مرحلهٔ گروهی برای هر گروه به ورزشگاههای زیر اختصاص داده شدهاست:[۴۶]
گروههای A, B، E, F: ورزشگاه البیت، ورزشگاه بینالمللی خلیفه، ورزشگاه الثمامه، ورزشگاه احمد بن علی
گروههای C, D، G, H: ورزشگاه ملی لوسیل، ورزشگاه راس ابوعبود، ورزشگاه شهر آموزش، ورزشگاه الجنوب